pátek 13. června 2014

Mikrovlnný závod 2014.

Celý závod velmi teplé a slunečné počasí. Vytáhli jsme 5 pásem. 
23 cm v poklidném tempu, téměř nic do S5 a 9A, z jihozápadu jen 2 x I,  dále pár DL a bližší stanice. 
Na 9 cm večer nějaká závada v RIG. Nepřepínal na TX. Transvertor jsme odkrytovali, prošmějdili jeho útroby a začalo to vysílat. Asi nějaký, blíže nezjištěný, vachl.
Na 3 cm se začínalo až po čtyřech hodinách po začátku. Vše bylo připraveno, ale nejdříve jsme se věnovali (2NB, 2QW) pokusům na pásmech 24 a 47 GHz. Nestihli jsme tak první dávku RS spojení. Na pásmu k večeru pak tedy jen místní OK a OM stanice. Po ránu již s chatem ON4KST - neustálé psaní s poněkud rozplizlým efektem, nepřehledno, ale co zbývá, protože na pásmu se o vzdálenější stanici už dneska random ani nenarazí. V poslední hodině oživení díky RS z jihozápadu a přineslo to i dvě spojení do Itálie.
Po několika letech jsme vyjeli na pásmu 24 GHz. Starý telegrafní vysílač (XO + násobiče + PA) a na RX diodový konvertor od 2NB. Série spojení po okolí s domluvou na ručce 145 MHz. Kluci na Dušné byli pro nás schovaní za Radhoštěm a přesto signál slušné síly. 
Podobně jsme provozovali na 47 GHz. Zde spojení jen na přímou viditelnost, podmínky šíření zlepšené. Na těchto našich dvou nejvyšších pásmech jsme se u těch trojnožek s haraburdíčkem docela pěkně vyřádili. Také jsme se u toho tentokrát i řádně opálili od slunce.

Žádné komentáře:

Okomentovat